FILE DE STRUT TRAS LA TIGAIE SI CUPTOR


Timp de gatire: 10-12 min (inclusiv 5 min timp de asteptare)

Recomandat pentru file/steak cu gramaj peste 180 g, gatit ca o singura bucata.

Daca doriti, portionati in jumatate file-ul de peste 190 g si gatiti bucatile exclusiv in tigaie (detalii aici – https://www.struti.ro/file-de-strut-la-tigaie )

Ingrediente:
pentru 2 portii: 180-230 g file strut

  • 1 catel de usturoi nedecojit, zdrobit
  • 1 fir cimbru/rozmarin/tarhon/salvie – functie de preferinte
  • sare mare/piper boabe proaspat zdrobit

Preparare:

Cu 30 de minute inainte de gatire scoateti carnea din frigider si lasati-o sa ajunga la temperatura camerei, in ambalajul original. Procedand astfel, reduceti socul termic din timpul gatirii si veti avea o friptura mai suculenta.

Preincalziti cuptorul la 200 grade C (180 grade C daca folositi functia de convectie)

Clatiti carnea sub jet de apa rece si uscati-o bine cu ajutorul servetelor absorbante din hartie pentru bucatarie.

Ungeti carnea pe toate partile cu putin ulei vegetal rezistent la prajire cu gust neutru (de exemplu: ulei de floarea soarelui).

În tigaia (cu maner metalic sau din material rezistent la cuptor)  bine incinsa, puneti 30 ml ( aprox 2 linguri) de ulei vegetal și când acesta este foarte fierbinte (aproape fumega) asezati file-ul de strut.  Prajiti pentru 45 secunde. Nu amestecati, nu miscati bucata de carne. Intoarceti carnea, reduceti focul la mediu si adaugati 30 g unt, usturoiul si 1 fir din plantele aromatice preferate. Cand untul incepe sa spumeze, se inclina tigaia și se acoperă în permanenta bucata de carne cu unt topit (cu ajutorul unei linguri) pentru a împiedica uscarea. Continuati gatirea in aceasta maniera pentru 45 secunde. Mutati imediat tigaia in cuptorul incins. Gatiti timp de 4 minute pentru friptura medium sau 6 minute pentru medium-well. Opriti gatirea, si scoateti bucata de carne pe un tocator curat. Lasati friptura sa stea pentru 5 minute.

Se servește întreaga sau feliata contra fibrelor de carne, condimentata generos cu sare mare si piper proaspat zdrobit. Pentru a obtine o friptura suculenta, nu condimentati carnea inainte de gatire!

Carnea de strut este o carne rosie. Nu recomandam pregatirea file-ului de strut in varianta bine facut/well done deoarece atat textura cat si gradul de suculenta vor avea foarte mult de suferit

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *